Гражданска отговорност

Гражданската отговорност е застраховка за притежателите на автомобили. Застраховката цели обезщетяването на имуществени и не имуществени вреди свързани с използването на МПС (моторно превозно средство). Този вид застраховка е задължителна и се изисква от органите на КАТ при проверка на автомобила. Застраховката гражданска отговорност не застрахова имущество, а застрахова отговорностите, които носим като управляваме автомобил. Например ако шофирайки причиним имуществени или не имуществени щети (например блъснем друга кола по невнимание), то ние носим отговорност. Ако само одраскаме боята на някой сумата не е голяма, но шофирайки може да бъдат причинени много големи имуществени щети, но може да бъдат нанесени и огромни неимуществени щети (например ако пострада човек). Сумите могат да са огромни и именно поради тази причина е добре да имаме валидна гражданска отговорност винаги когато шофираме.

Лимит на гражданска отговорност

Застраховката гражданска отговорност ни застрахова за щети до определена горна граница. Тоест ако нанесем щети над определената парична сума, за която сме застраховали, ще трябва да си платим ние и тази сума няма да се изплати от застрахователното дружество. Максималната сума, която застрахователното дружеството би платило в случай на настъпване на застрахователна ситуация, се нарича лимит на отговорност.

Глоба за шофиране без гражданска отговорност

Ако шофирате без да имате задължителната застраховка гражданска отговорност, то при проверка от КАТ ще ви бъде отнет талона и ще можете да си го получите обратно след като представите валидна полица за застраховка гражданска отговорност. Освен това ви грози и глоба от 100 до 1000 лв в зависимост дали автомобила е се притежава от частно лице или от фирма. Също за размера на глобата има значение дали това е първото ви такова нарушение.

Разсрочено плащане на гражданска отговорност

Застраховката гражданска отговорност се сключва за цяла година, но ако нямате възможност да платите цялата сума на веднъж можете да платите на няколко вноски. Стандартния модел е да се плаща на две или четири различни вноски. Ако сключите застраховка гражданска отговорност на разсрочено плащане, трябва да знаете, че застраховката ви не е валидна ако закъснеете за някое от плащанията с повече от 15 дни.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *